20 januari 2017

Afrekenen met oplichters in de incassobranche

Er moet voor eens en altijd een einde komen aan foute praktijken in de incasso- en deurwaardersbranche. Vandaag werd bekend dat deurwaarderskantoor BSR klanten bedonderdedoor dubbele kosten in rekening te brengen. Afschuwelijk om te zien dat mensen met schulden op zo’n manier geld afgetroggeld wordt. Zij verdienen onze bescherming. BSR (nota bene met de slogan: betrouwbaar, sterk en rechtvaardig) bestaat uit laaielichters met een totaal gebrek aan moraal. De slachtoffers moeten dan ook snel hun geld terugkrijgen.

De PvdA zet zich al langer in om een einde te maken aan de wanpraktijken in deze sector. Samen met de ChristenUnie diende collega Keklik Yücel in juli 2016 een wetsvoorstel in. Dit voorstel moet zo snel mogelijk worden aangenomen. We willen de incassokosten beperken tot een maximumbedrag, foute praktijken in de sector waaronder intimidatie aanpakken en we willen hard optreden tegen misstanden. En we stellen een toezichthouder aan die stevige boetes kan uitdelen als incassobureaus zich niet aan de regels houden. Zo rekenen we af met de dubieuze moraal in de incassomarkt.

De PvdA wil de verziekte sector gezond maken, zodat weer op een normale en verantwoorde manier wordt omgegaan met schulden. En om mensen de kans te geven op een eerlijke en verantwoorde manier hun schulden af te lossen opdat ze hun normale leven weer kunnen oppakken. Dat moet het uitgangspunt zijn van de incassosector.