16 maart 2017

Diep ademhalen en door!

Dit is een bittere avond voor de Partij van de Arbeid. De uitslag is ongelooflijk teleurstellend. Veel kiezers hebben besloten hun vertrouwen vandaag aan een andere partij te geven. Die uitspraak van de kiezer hebben wij te respecteren, hoe moeilijk ook. Dat hoort bij onze democratie.

Onze partij heeft Nederland de afgelopen jaren, samen met de VVD, op een fatsoenlijke en rechtvaardige manier uit de crisis geloodst. Ons land staat er nu veel beter voor dan in 2012. Toch zijn we er helaas niet in geslaagd om met onze resultaten uit het kabinet en onze plannen voor de komende vier jaar onze kiezers te overtuigen.

Ons vertrouwen in onze idealen en toekomstvisie voor Nederland is echter ongebroken. Een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving, ze blijven ons kompas én ons anker. Onze idealen worden bovendien door miljoenen Nederlanders gedeeld, ook al hebben ze misschien dit keer op een andere partij gestemd. Dat maakt ons werk zo de moeite waard, ook de komende jaren.

Wij willen heel graag, uit de grond van ons hart, al die duizenden vrijwilligers, partijgenoten en collega’s bedanken die zich de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen hebben gelopen voor onze campagne. Net als alle medewerkers van onze partij en al onze kandidaten. Jullie inzet was geweldig en een enorme steun.

Vanavond hebben wij verdriet over de teleurstellende uitslag. Maar vergeet nooit dat onze idealen het waard zijn om voor te strijden. En dat er weer nieuwe campagnes en verkiezingen komen waarbij een sterke PvdA belangrijk is.

Onze democratie kan alleen bestaan als mensen zich blijven inzetten voor een beter Nederland en een betere wereld. De komende dagen en weken gaan we het gesprek aan met onze kiezers en met jullie. Te beginnen zaterdag op de Politieke Ledenraad waar we jullie allemaal graag zien.

We zullen onze wonden likken, elkaar steunen en vast ook weer lachen. En gezamenlijk zullen we dan weer nieuwe moed, nieuwe energie en nieuwe inspiratie vinden voor de komende jaren. Want juist als het tegenzit hebben wij een partij, een verhaal en een droom om trots op te zijn. Daar blijven we altijd voor strijden. De sociaaldemocratie zal terugkomen en het bouwen begint vandaag.

Strijdbare groet,

Lodewijk Asscher
Hans Spekman