23 februari 2017

Onderzoek naar fietsbrug Randweg Blaricum

De gemeente Blaricum laat voor 24.000 euro een haalbaarheidsonderzoek naar een fiets/voetgangersverbinding over de Randweg uitvoeren. Die brug of tunnel moet het Oude Dorp veilig met de Bijvanck verbinden, met name voor fietsende scholieren.

De goede verbinding is een lang gekoesterde wens van de Blaricumse politiek. ,,Het neigt naar een brug’’, bevestigt wethouder Liesbeth Boersen. ,, In de jaren 90 is een tunnel onderzocht maar die is gestrand wegens onvoldoende waarborgen op het gebied van sociale veiligheid. Maar een tunnel is in het nieuwe onderzoek (uitbesteed aan de Antea Group, red.) niet bij voorbaat uitgesloten. Er zijn tegenwoordig ook andere tunnels.’’ Tunnels met meer licht, bijvoorbeeld.

,,De Randweg wordt steeds drukker’’, verklaart de wethouder de noodzaak van het onderzoek. Veel scholieren maken in de ochtend en middag gebruik van de oversteek met verkeerslichten ter hoogte van de Blaricummerweg.

,,Vanuit Huizen scholieren die op College De Brink in Laren zitten, als omgekeerd Blaricummers die naar de Huizermaat gaan. Je ziet daar veelvuldig filefietsen en files bij de verkeerslichten. Dat is gevaarlijk want de tijd dat het verkeerslicht op groen staat voor fietsers is maar heel kort (om het autoverkeer niet te lang op te houden). Dat nodigt fietsers uit om nog even snel door rood heen te rijden. Je ziet daar fietsers risico’s nemen.’’

Ook de inwoners, en grondeigenaren ASB en GNR worden – vanwege de visuele impact op het landschap – bij het onderzoek betrokken.

Bron: G&E