Door Erick van de Wouw op 20 januari 2017

Provincie laat eis vrije busbaan in Blaricum vallen

BLARICUM De jarenlange protesten in Blaricum tegen de aanleg van een vrije busbaan door de gemeente hebben succes. Het provinciebestuur laat in een brief weten af te zien van de busbaan.

De snelle busverbinding HOV in ’t Gooi moet Huizen en Hilversum sneller met elkaar verbinden. Alle betrokken gemeenten deden mee behalve Blaricum. In september vorig jaar werd dat verzet tijdens een raadsvergadering gestaakt. Een meerderheid van de raad stemde in met als voorwaarde dat de aparte busbaan van tafel zou gaan. Als tegenprestatie zou de bus dan gaan rijden over De Meent in plaats van over het Merk dat altijd de inzet is geweest. Het compromis is mede onder druk van de provincie tot stand gekomen, zo verklaren de raadsleden het feit dat ze instemmen met dit voorstel. De provincie zou als Blaricum niet zou meewerken, sowieso een vrije busbaan kunnen aanleggen. Het is dan ook geen ideale oplossing volgens de voorstemmers, maar ze zien het als de enige manier om de vrije busbaan af te wenden.

Draai
Een reactie van de provincie bleef lang uit, maar nu ligt er de brief van Commissaris van de Koning Johan Remkes. Volgens Remkes is de aanleg van de busbaan niet meer nodig om de noodzakelijke snelheid van de bus te halen. Dat is wel al die tijd door verantwoordelijk gedeputeerde Elisabeth Post gezegd, maar er is nieuw inzicht. Met een aantal aanpassingen op het traject kan de bus in elk geval naar verwachting 10 jaar goed doorrijden. Komt er toch een kink in de kabel, dan zal Blaricum er voor moeten zorgen dat de problemen worden aangepakt.

De draai van provincie is niet geheel onverwacht, want daardoor kan er mogelijk vaart gemaakt worden met het ruim 100 miljoen euro kostende project. Het project HOV ‘t Gooi is door alle weerstand al jaren vertraagd en al duurder aan het worden dan geraamd. Provinciale Staten moet nog wel instemmen met de wijziging van de koers. Ook Huizen verzet zich tegen een aparte busbaan en is volgens het Huizernieuws nog niet tot overeenstemming met de provincie gekomen.

Erick van de Wouw

Erick van de Wouw

Erick van de Wouw – voorzitter Geb datum: 13-11-1962 PvdA lid sinds 2000 Inwoner van Blaricum Werkzaam als Senior Creditmanagement Consultant bij Concredis BV Ambitie: Onze hard werkende raadsleden verdienen een betrokken bestuur. Ik wil mijn energie inzetten om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Dit is niet nieuw maar als mensen afhaken omdat

Meer over Erick van de Wouw