PvdA helder over Crailo

21 november 2017

De plannen van Hilversum, Gooise Meren en Laren om het gebied van Crailo samen te ontwikkelen houden de gemoederen bezig. De drie gemeenten moeten nog dit jaar een overeenkomst over het kopen van het terrein ondertekenen. De gemeenteraden moeten daar op korte termijn over beslissen. Nu lijkt vooral de VVD in Gooise Meren daar moeite mee te hebben. De PvdA in Hilversum, Gooise Meren en Laren hebben een duidelijk standpunt.

Eerst even de feiten op een rijtje; De provincie Noord-Holland heeft Crailo in 2007 van het rijk gekocht voor (te?) veel geld. De verantwoordelijk gedeputeerde was toen Ton Hooijmaijers van de VVD.  De provincie wilde de regie in eigen hand houden, want gezamenlijk ontwikkelen dat zouden de Gooise gemeenten zelf niet kunnen. Samen met die gemeenten zijn de randvoorwaarden voor ontwikkeling geformuleerd en de provincie heeft het gebied aan projectontwikkelaars aangeboden. Helaas kwam daar de economische crisis tussendoor en bleek geen enkele ontwikkelaar geïnteresseerd. Maar alleen de crisis de schuld geven is te makkelijk. Vervolgens werd de overeenkomst met de Gooise gemeenten over de invulling van Crailo door GS al gauw in de prullenbak gegooid, maar tot ontwikkelingen kwam het desondanks niet. Een klein deel van het AZC-terrein wordt nu gebruikt voor opnamen van het tv-programma Utopia en misschien is dat wel illustratief voor de daadkracht van onze provincie.
Er is een hoop gepraat en geld verspild aan plannenmakerij, maar weinig gebeurd. Gedeputeerde Staten dachten nog wel een leuke huur van 300.000 euro per jaar te kunnen ontvangen voor het AZC, maar ook dat ging niet door.

De PvdA heeft bij herhaling bepleit het heft in eigen hand te nemen en ze zijn blij dat Hilversum, Gooise Meren en Laren het terrein van de provincie willen kopen en zo het initiatief naar zich toe trekken. De overnamesom is fors, maar blijkbaar de best haalbare deal. Zo kan de nu verantwoordelijke gedeputeerde Elisabeth Post, ook VVD, haar belofte gestand doen dat er geen geld op het project verloren mag worden. Volgens de PvdA moet er nu zo snel mogelijk worden doorgepakt. Het is een schandaal dat in het Gooi met zijn schreeuwende behoefte aan betaalbare huizen een terrein zo lang braak ligt.

Het bebouwbare deel ligt tegen de kern van Bussum. Daar moeten volgens de PvdA woningen komen en vooral betaalbare. In ieder geval volgens de regionale woonvisie met minstens 1/3 sociale woningbouw. liever meer. De nood is immers al heel lange tijd hoog en hoog gebleven omdat de afgelopen jaren zeker in Gooise Meren vooral is gebouwd in het dure en peperdure segment. Een belangrijk deel van het gebied bij de natuurbrug moet, zoals ook met de provincie was afgesproken,  teruggeven worden aan de natuur. In het middengebied tegen de snelweg zouden enkele bedrijven kunnen komen die verplaatst worden uit bijvoorbeeld Hilversum. Denk aan Hunkemöller maar ook bijvoorbeeld de remise van Connexxion. Zo los je problemen op en krijg je ook in Hilversum weer ruimte voor (sociale) woningbouw. De inzet op duurzaamheid in de plannen van de drie gemeenten spreekt de PvdA aan, maar het moet wel betaalbaar blijven.

Uiteraard moet het allemaal wel financieel uitkunnen. Dat wordt nog een uitdaging, maar daar moet je met drie gemeenten samen uit kunnen komen. Dan moet je niet gaan ruziemaken over welk stukje grond van wie is. Een faire verdeelsleutel hanteren en de schouders eronder. Dat is volgens de PvdA regionale bestuurskracht! Geen sabotage, zoals door de VVD-fractie in Gooise Meren. Die moeten gezien de voorgeschiedenis wellicht ook een toontje lager zingen.

Hans Haseleger, Hilversum
Fred Winnubst, Gooise Meren
Marcus van den Brink, Laren