De European Green Deal en de Klimaatwet zijn voor de PvdA leidend voor de duurzame agenda van Nederland. Om te voorkomen dat de wereld te snel opwarmt ondersteunt de PvdA Europees- beleid om de CO2-uitstoot snel en drastisch verminderen naar tenminste 55 procent in 2030.
Uitgangspunt voor de PvdA-Eemnes is het huidige beleid: Eemnes energieneutraal in 2030. We vinden dat een aardwarmte-systeem gecombineerd met een warmtenet daarvoor de beste kansen biedt. Het tijdspad is ambitieus. Technisch is het mogelijk maar op bestuurlijk niveau is het een grote uitdaging.
De bodem op 2 tot 4 kilometer onder Eemnes is waarschijnlijk geschikt voor de opwekking van aardwarmte-energie. De Rijksoverheid heeft vorig jaar toestemming verleend om te boren. Als alle vergunningen rond zijn kan in 2022 worden begonnen met proefboringen. Dan zal duidelijk worden of aardwarmte als warmtebron de verwachtingen voor de regio kan waarmaken. Als dat het geval is kan Eemnes haar doelstelling meer dan waarmaken. Andere maatregelen zijn dan niet nodig.
We realiseren ons dat ultradiepe geothermie (aardwarmte) en de aanleg van een warmtenet ambitieus is. Als onverhoopt mocht blijken dat een aardwarmte-systeem niet te realiseren valt dan is een alternatief plan met wind- en zonne-energie nodig om de doelen van de energietransitie te behalen.
De PvdA Eemnes is voorstander van publiek mede-eigenaarschap van toekomstige systemen voor energieopwekking en energielevering. De opbrengsten van een warmtesysteem moeten ten goede komen aan de inwoners van Eemnes en niet in de zakken verdwijnen van snelle investeerders.
De energietransitie vergt van de overheid, bedrijven en burgers forse investeringen. De PvdA vindt dat iedereen mee moet kunnen doen. Met subsidies, duurzaamheidsleningen en woning-gebonden leningen kunnen energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. De aflossingskosten worden dan gecompenseerd door lagere energiekosten zodat uiteindelijk de woonlasten gelijk blijven. We noemen dit het Niet-meer-dan-anders principe. Ook voor huurwoningen geldt dat hogere huren vanwege energiemaatregelen, gecompenseerd moeten worden door lagere energiekosten.
De energietransitie raakt ons allemaal. Als de levering van aardgas stopt zullen we op een andere wijze onze huizen moeten verwarmen. Dat kan collectief via een warmtenet of individueel bijvoorbeeld via een warmtepomp. In alle gevallen is isolatie nodig om zo zuinig mogelijk gebruik te maken van de schaarse energie. Er is geen reden om het isoleren van woningen en gebouwen uit te stellen. Daar kunnen we vandaag mee beginnen.
De ombouw van het energiesysteem in de gebouwde omgeving, vooral voor de warmtevoorziening, is ingrijpend. Daarom is voorlichting aan. en participatie van de inwoners noodzakelijk. De PvdA vindt dat duidelijke communicatie door de gemeente en de direct betrokkenen als Liander, de Alliantie en anderen niet mag ontbreken.