Woonvisie

9 februari 2024

Woonvisie

Onlangs heeft de gemeenteraad unaniem de Woonvisie 2024-2028 goedgekeurd. Uit die Woonvisie blijkt dat het roer voor wat betreft de woningbouw in Eemnes voor de komende jaren om moet: Minder eengezinswoningen en meer kleinere en betaalbare woningen voor starters, senioren en voor mensen met een zorg- of ondersteuningsbehoefte.. Dit komt vooral door de vergrijzing en omdat we in Eemnes een eenzijdige woningvoorraad hebben met veel ruime eengezinswoningen. Het Rijk eist ook dat we streven naar 90% betaalbare woningen waarvan 30% sociale huur. Daar zitten we nu ver onder. Dat zullen we in de komende jaren in de nieuwe Zuidpolder-Zuid niet kunnen realiseren. Daarom hebben we als PvdA gevraagd om te onderzoeken of het haalbaar is om het tennispark te verplaatsen en daar (huur)appartementen te bouwen. Bij de onlangs gehouden woonenquête gaven veel mensen ook die locatie aan.

De tennisvereniging wil graag padelbanen aanleggen om zo het ledental op peil te houden. Dat is echter vanwege de geluidoverlast op de huidige plek niet gewenst, zo al wettelijk onmogelijk.
Kortom je slaat met verplaatsing van de tennisclub en het daar bouwen van betaalbare (huur)appartementen veel vliegen in één klap: Je voorziet in woonruimte waar dringend behoefte aan is, je brengt de doorstroming op gang, je voldoet aan de wens van de provincie om vooral binnenstedelijk te bouwen, je lost een potentieel financieel probleem op met exploitatie van de nieuwe Zuidpolder-Zuid en de tennisclub krijgt zijn gewenste padelbanen.

Regeren is vooruitzien. Helaas dachten de andere partijen in Eemnes daar anders over.