Financiën
Verkiezingsprogramma

Financiën

Eemnes heeft voor een plaats met ruim 9000 inwoners goede voorzieningen. Bijvoorbeeld het prachtige Huis van Eemnes met bibliotheek en sportzalen voor de binnensporten, een mooie voetbalclub en een compleet tennispark. Ook het groen en de wegen worden goed onderhouden. Dat kost natuurlijk wel geld en dat is met zo’n inwonertal maar net op te brengen. Daarom is er de afgelopen jaren ook veel geld geleend door de gemeente. Als er dan ook nog uitdagingen zijn zoals de uitvoering van een verkeersplan en het beperken van de wateroverlast in het centrum en ambities om het dorpshart te verfraaien, dan vragen we ons wel af waar dat geld vandaan moet komen. Daar komt nog bij dat de gemeente sinds 2015 verantwoordelijk is voor allerlei taken in het sociaal domein. Dat zijn veel zogenaamde ‘open einde regelingen’. Dat betekent dat de gemeente een gemotiveerde aanvraag voor ondersteuning niet kan weigeren en er dus geen rem zit op de uitgaven. De inkomsten van de gemeente worden voor 85% bepaald door de uitkering van de rijksoverheid. Voor de komende jaren lijkt dat geen vetpot. Op de bron onroerendezaakbelasting (OZB) heeft de gemeente wel invloed. Die ligt nu op een gemiddeld niveau en is de laatste jaren procentueel niet of nauwelijks verhoogd. Het is daarom verleidelijk om snel veel (dure koop-) huizen te bouwen. Dat levert de gemeente eenmalig veel geld op om de reserves aan te vullen en verhoogt structureel de OZB-opbrengst. Dat is echter niet onze insteek.

Als PvdA vinden we dat inwoners naar draagkracht moeten bijdragen aan het in stand houden van de voorzieningen en het toekomstbestendig maken van Eemnes. We vinden echter ook dat Eemnes Eemnes moet blijven en dat we primair betaalbare woningen moet bouwen voor de eigen behoefte. We kunnen hier niet de hele woningnood van de randstad oplossen.  Daarom zijn wij voorstander van een lichte verhoging van het tempo in de nieuwbouw en ook een kleine aanpassing van het OZB-tarief.  Dat laatste omdat je aan de inwoners naar draagkracht een bijdrage mag vragen voor het wonen in ons mooie dorp. Ook door de groei van Eemnes zal de OZB-opbrengst toenemen.

Aan particuliere projectontwikkelaars mag een redelijke bijdrage worden gevraagd. Dat kan via een bijdrage in het compensatiefonds en aan het fonds bovenwijkse voorzieningen.
Uiteraard moet er ook naar de kosten gekeken worden. Een efficiëntere bedrijfsvoering in de BEL-combinatie is een mogelijkheid. Een andere is het (nog) scherper uitbesteden van werkzaamheden.
Ook in het sociaal domein zullen kosten bespaard moeten worden. Voor ons mag dat echter nooit ten koste gaan van goede zorg en hulpverlening.

Deel dit