Afscheidsrede Wethouder Wilma de Boer

3 mei 2022

Afscheidsrede Wethouder Wilma de Boer van de Gemeenteraad Eemnes op 2 mei 2022

Wat heb ik het naar mijn zin gehad in de afgelopen twee jaren waarin ik wethouder voor de gemeente Eemnes mocht zijn!

Het is een eervolle baan, veelzijdig en druk, maar het geeft veel voldoening als je echt het verschil kunt maken voor de mensen in je gemeente.

Het was ook een bijzondere tijd, want op de avond van mijn benoeming werd de eerste lockdown afgekondigd.

Ik heb dus veel online vergaderd, maar toch is het me gelukt een netwerk op te bouwen en me de ingewikkelde portefeuille van het sociaal domein met de jeugdzorg en die van duurzaamheid, milieu en volkshuisvesting eigen te maken.

Ik had nog meer plezier in het wethouderschap dan ik al verwacht had en besloot zo hard mogelijk te gaan werken om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in de korte tijd die ik had. Misschien zou het dan wel gezien en gewaardeerd worden en kon ik nog wat langer wethouder blijven!

Eerst en vooral voor Eemnes en haar inwoners, want met steeds opnieuw nieuwe wethouders is er geen continuïteit in het bestuur van de gemeente en gaat er veel kostbare tijd verloren.

Mijn harde werken, de inzet van de PvdA-fractie en onze resultaten zijn gezien en gewaardeerd door de inwoners, zo bleek uit de prachtige verkiezingsuitslag op 16 maart!

De hoogste stijger van Eemnes en een heel hoog aantal voorkeursstemmen voor de zittende wethouder. Dat gebeurt niet vaak, want regeren is meestal halveren, zoals u weet.

Onze dorpspartij daarentegen heeft veel stemmen verloren, terwijl in de meeste andere gemeenten de lokale partijen juist fors wonnen. De andere partijen in de raad bleven ongeveer gelijk.

De coalitie had evengoed weer de meerderheid! Daaruit kan je voorzichtig opmaken dat de inwoners van Eemnes best tevreden zijn.

Groot was dan ook mijn verbazing, dat de coalitiepartner DorpsBelang aan wie ik al 12 jaar loyaal ben, na één gesprek en één telefoontje van nog geen vijf minuten, besloot met een andere partij verder te gaan.

Loyaliteit is niet vanzelfsprekend en zeker niet in de politiek. Dat weet ik best. Maar deze handelwijze is niet alleen onprofessioneel, het is ook onfatsoenlijk.

Ik ben er trots op dat wij de afgelopen jaren veel hebben bereikt. Het coalitieprogramma is nagenoeg uitgevoerd en daarnaast nog veel extra’s. Denk aan de succesvolle doorstroommaatregelen, het grote aantal sociale woningen in de bouwprojecten, de zonne-carport en de duurzaamheidsmaatregelen op de scholen die nu op punt van ontwikkeling staan, het transformatieplan voor de jeugdhulp, het oprichten van de Jeugdraad en een betere schuldhulpverlening.

Maar ook kleinere zaken, die mensen direct raken, zoals het Volwassenenfonds Sport en Cultuur waardoor ook mensen met een kleine beurs mee kunnen doen,  zwemlessen voor allochtone vrouwen en de gratis huiswerkbegeleiding die binnenkort van start kan. Iedereen verdient dezelfde kans en heeft recht op meedoen.

Sociaal contact is belangrijk. Ik heb een wethouder willen zijn met een zorgzaam en wakend oog. Want we weten allemaal hoe het kan uitpakken als we ons niet richten op preventie. Hoe jongeren kunnen ontsporen als ze geen perspectief zien. Hoe mensen met een laag inkomen vechten tegen de negatieve spiraal van schulden. Hoe ouderen aarzelen om hulp te vragen.

Het is in mijn ogen de taak van de gemeente om haar inwoners te zien. Er voor ze te zijn. Met een beetje steun neemt die jongere een andere afslag en met hulp van de budgetcoach, de schuldhulpmaatjes, Humanitas en Goede buren krijgen mensen hun zaakjes op orde en pakken ze hun leven weer met vertrouwen op.

De PvdA Eemnes zal zich blijven inzetten voor mensen in kwetsbare posities en ik ga ervan uit dat de koers in Eemnes sociaal zal blijven. Dat verdient zich immers ook in financieel opzicht terug! Want door goede preventieve maatregelen komen minder mensen in aanraking met de politie, GGZ, jeugdzorg of ziekenhuizen.

Sociale en eerlijke keuzes, de Raad in Eemnes kan ze maken!                                 

Ik dank mijn collega’s in het college, de raadsleden en de ambtenaren met wie ik heel fijn heb samengewerkt.

Ik strijd, ook vanuit mijn hernieuwde positie als raadslid, met lef en liefde door voor een sociaal Eemnes, waar elk kind dezelfde kans krijgt, iedereen mee kan doen en mensen een betaalbaar huis kunnen vinden.

De fractie van de PvdA zal constructief en positief blijven bijdragen aan het bestuur van Eemnes. Alleen door goede samenwerking van Raad en College, coalitie en oppositie, kunnen wij er immers voor zorgen dat er in Eemnes een fatsoenlijk bestaan mogelijk is voor iedereen.

Ik wens het nieuwe College en de Raad heel veel succes voor de komende periode!