Algemene beschouwingen PvdA-Eemnes bij de begroting 2022

10 november 2021

We hebben het goed in Eemnes!

 

Dat mag wel eens gezegd. We leven in een mooi groen dorp en we kijken naar elkaar om. Zoals bij de inspraak bij de toekomstvisie werd gezegd, zijn we het meest sociale dorp van Nederland.
Toch is ook in Eemnes het geluk niet gelijk verdeeld. Ook hier zijn er mensen eenzaam en mensen die tobben met hun gezondheid. Ook hier zijn gezinnen met problemen en kinderen die niet makkelijk hun weg vinden. Ook hier zijn er jongeren en senioren die geen betaalbaar en passend huis kunnen vinden. En ook in Eemnes zijn er mensen uit verre landen die moeite hebben om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Als PvdA vinden we dat de zorg voor die mensen voorop moet staan.

 

Terugkijken

De afgelopen coalitieperiode is er, na een valse start, veel bereikt. Ons college heeft er, in goede samenwerking,  flink de schouders onder gezet en veel dingen afgemaakt of in gang gezet. Ik noem het Huis van Eemnes, de reconstructie van de Wakkerendijk, het jeugdhonk Impuls en de geslaagde woningbouw in de Zuidbuurt, waar ook meer plek is gevonden voor mensen met een smalle beurs. Binnenkort hopen we ook dat eindelijk gestart kan worden met de woningbouw op het terrein van de Hilt en de Hink stap Sprong.

Hoewel deze coalitie een gematigd bouwtempo voorstaat zit de vaart er toch behoorlijk in. De komende twee jaar worden er immers maar liefst 140 woningen opgeleverd, waarvan het grootste deel betaalbaar of middenduur.
Ook in het sociaal domein is er voortgang geboekt. Onze wethouder is daar heel actief in en direct bij de bevolking betrokken. Haar goed bezochte spreekuur is daar een voorbeeld van.

De schuldhulpverlening en armoedepreventie zijn goed op orde en de Eemnesser aanpak dient als voorbeeld voor buurgemeenten.

Met de woningbouwcorporatie zijn goede afspraken gemaakt over o.a. verduurzaming en binnenkort start in Eemnes de pilot doorstroommaatregelen, met een woon/verhuiscoach.

Sommige dossiers blijken weerbarstig. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatbeleid. Eemnes wil graag de boerendaken maximaal benutten voor zonnepanelen, maar het is erg ingewikkeld dit tot stand te brengen. Denken we er bijna te zijn, worden we weer geconfronteerd met een congestie op het elektriciteitsnet waardoor er geen grote projecten meer in behandeling worden genomen.

 

 

Vooruitkijken

Zoals ik al zei zijn er ook veel zaken in gang gezet. Door extra grondaankopen is ruimte voor woningbouw in de toekomst veiliggesteld. Onze wens voor een vaste brug over de Eemnesser Vaart lijkt in vervulling te gaan. Aan een opknapbeurt voor het centrum wordt gewerkt. En onze vasthoudende wethouder zoekt slimme oplossingen om de boerendaken toch te kunnen beleggen met zonnepanelen.
Onlangs hebben we een toekomstvisie Eemnes 2040 vastgesteld met veel inbreng van de plaatselijke bevolking. Die zal uitgewerkt worden in een omgevingsvisie zodat we voor de komende periode kunnen vastleggen hoe Eemnes er uit moet gaan zien.

Toch komen er nog nieuwe uitdagingen op ons af die wat de PvdA betreft voortvarend moeten worden aangepakt.

 

Duurzaamheid:

 

De energietransitie komt steeds dichterbij. Dat is voor ons meer dan van het gas af. Heel Eemnes moet groener in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat we niet alleen onze omgeving groener en duurzamer moeten maken, maar zelf ook groener moeten gaan denken en leven.
De gemeente moet daarbij faciliteren en in goed overleg met de inwoners maatregelen nemen. Primair moeten die bewoners het echter zelf doen. Daarbij kan Eemnes Energie een grotere rol gaan spelen.
De komende jaren komt de energietransitie op het gebied van verwarming op ons af. Dat wordt een hele uitdaging waarmee forse kosten zijn gemoeid en waarbij draagvlak onder de bevolking essentieel is. We zullen om dit te ondersteunen een motie indienen.

 

Sociaal domein:

De kosten van het sociaal domein lopen uit de hand, zoals bij bijna alle gemeenten en daaraan moet iets worden gedaan. We willen natuurlijk niemand noodzakelijke zorg ontzeggen. Gelukkig wordt de financiële tekortkoming ook door de landelijke politiek onderkend en hopelijk komen er maatregelen waardoor sommige vormen van zorg niet meer onder de financiële verantwoordelijkheid van de gemeente vallen.  De enige knop waar we verder als gemeente aan kunnen draaien om de zorgvraag te verminderen is preventie en vroege signalering. Er wordt alles aan gedaan om ons jeugd en gezinsteam te versterken om dat te bereiken. Wij hebben er vertrouwen in dat dat goed komt en hierbij geldt zoals zo vaak: de kosten gaan voor de baten uit.
Zoals ik al zei zijn er ook in Eemnes mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Die groep wordt extra getroffen door de effecten van Corona en de hoge energietarieven. Daarom vinden we als PvdA dat we bij de financiële ondersteuning van die mensen ruimhartig moeten zijn. We zullen daarom twee moties indienen.

 

Eemnes voldoet altijd al netjes aan zijn taak voor de huisvesting van statushouders. Dat lijkt de komende tijd lastiger te worden omdat er op korte termijn weinig nieuwe sociale huurwoningen beschikbaar komen. Als PvdA vinden we dat Eemnes wel iets extra zou mogen doen. Ik verwijs daarbij ook naar de brief die we vorig jaar van de samenwerkende parochies in de BEL hebben ontvangen, waarin een oproep wordt gedaan om meer vluchtelingen op te vangen.  Wat ons betreft worden er enkele flexwoningen gerealiseerd om voor deze mensen tijdelijk opvang te regelen tot ze een definitieve woning hebben. Deze flexwoningen zouden ook voor andere spoedzoekers gebruikt kunnen worden.

 

Ruimte, wonen, openbaar gebied:

 

Dat Eemnes groener moet bedoelen we ook letterlijk. Denk aan de omgeving van de Minnehof en de Braadkamp. Dat is nu een grote vlakte van bestrating. Dat moet groener en gezelliger.  We zijn dan ook blij dat er in de begroting geld is gevonden om een start te maken met het toekomstbestendig en groen maken van die omgeving. We zien de voorstellen van de wethouder met belangstelling tegemoet en zijn van mening dat we daarbij ambitieus moeten zijn. Wat ons betreft moet daar in latere begrotingsjaren extra geld voor worden gevonden.
De gemeente heeft gronden verworven voor toekomstige woningbouw. Daar moeten we zuinig op zijn en uiteraard zal die investering ooit moeten worden terugverdiend. We vinden echter niet dat die grond, zoals in aangrenzende gemeenten, als een verdienmodel moet worden gezien. Gestaag, gemengd, groen en duurzaam bouwen voor alle doelgroepen blijft ons devies.

Op de krabbelbaan bij de ijsbaan is plek gevonden voor de jeu de boules, de beweegtuin en beachsport. Als deze voor iedereen toegankelijk worden, ondersteunt de PvdA dit van harte.

Sporten en bewegen in de buitenlucht is gezond!

Bestuur, veiligheid en Financiën:

 

Het functioneren van de ambtelijke BEL-combinatie blijft zorgen baren. De communicatie met de burgers blijft onder de maat en nog al te vaak horen we van onze bestuurders dat de ambtenaren geen tijd hebben of dat er weer een vacature is. Ergens een bordje ophangen of verwijderen blijkt al een te moeilijke opgaaf. Al jaren wordt de BEL-organisatie doorgelicht en versterkt. We zien daarvan nog onvoldoende resultaten. In een geheel ander model zien wij ook geen heil omdat dit ten koste zou gaan van onze bestuurlijke onafhankelijkheid. Het uitbesteden van taken kan soms soelaas bieden maar heeft ook zijn bezwaren. Kortom, wij kennen de oplossing ook niet maar hopen toch op verbetering in de komende jaren.

 

Met de veiligheid is het in Eemnes over het algemeen goed gesteld. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de grote sociale cohesie. Toch zijn er verbeterpuntjes. Ik noem het fietstunneltje onder de A27. Dat is al jaren een onveilige plek en recent hebben er weer incidenten plaatsgevonden. Ik kom met een motie op dat punt.

We zijn blij dat het college voor 2022 weer een sluitende begroting presenteert zonder dat de burgers daar extra voor worden belast. De begroting voor de latere jaren geeft echter reden tot zorg. De belangrijkste reden daarvoor is de herverdeling van het gemeentefonds welke slecht lijkt uit te pakken voor Eemnes.
De afvalstoffenheffing wordt voor het komende jaar fors verhoogd en dat lijkt in latere jaren ook voor de rioolheffing te gelden. In beide gevallen om deze posten kostendekkend te maken. Daar hebben we begrip voor, maar feit is wel dat alle inwoners van Eemnes, ongeacht hun financiële draagkracht, hierdoor gelijk getroffen worden.
Al met al blijft het financieel krap en daarom zijn enkele ambities naar beneden bijgesteld. Als PvdA blijven we echter ambitieus en vinden we dat er extra fondsen moeten worden aangeboord. Denk bijvoorbeeld aan het verfraaien van het  dorpshart dat hoog op ons verlanglijstje staat.
Er is woningnood en daar moeten we iets aan doen! Tegelijkertijd vindt de PvdA dat we niet enkel moeten bouwen om er financieel voordeel van te hebben. Een rustige groei met woningen die onze inwoners nodig hebben, met een nadruk op betaalbare woningen, zien we als ideaal. Huizen bouwen moet geen verdienmodel worden. Hier zien wij ook nare voorbeelden van in omliggende gemeenten: als er alleen maar dure woningen worden gebouwd ontstaat er een onevenwichtige opbouw van de samenleving. Niet voor niets vluchten veel mensen naar het beminnelijke Eemnes, om er vervolgens nooit meer weg te gaan!

 

Onder het motto ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’ zijn we van mening dat de extra financiële ruimte in de OZB moet worden gezocht. Daarom zijn we in principe tegen een verlaging van het OZB-tarief.  Dat wil zeggen dat we vinden dat het OZB belastingpercentage op het huidige gemiddelde niveau mag  blijven. Bij de taxaties van de woningwaarde zou iets minder met de gekte van de markt rekening gehouden mogen worden.

 

Overigens blijven wij van mening dat de hondenbelasting afgeschaft moet worden. We gaan ervan uit dat hiervoor landelijk beleid komt en dat wachten we af.