Boerenacties

28 juli 2022

Partij van de Arbeid stelt vragen over de boerenacties in Eemnes

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces is in Eemnes een motie aangenomen waarin de raad unaniem haar zorgen uitspreekt over de stikstofmaatregelen die door het Rijk zijn aangekondigd en de effecten daarvan op boerengezinnen. Deze zorgen zullen worden gedeeld met provincie en het Rijk. Ondertussen houden de boerenacties aan en nemen zij in grimmigheid toe. Zo hangen er in Eemnes veel vlaggen ondersteboven aan gemeente-eigendommen en rond bomen op de Wakkerendijk, zijn er Eemnesser ‘boeren’ (zijnde geen veehouders) de Hofvijver ingestapt om de vlag ondersteboven aan het Torentje te hangen en hebben er in diverse media berichten gestaan over deze acties. Een aantal spreekt zich daarbij hard uit. Hierbij worden dreigementen als ‘Den Haag moet branden’ niet geschuwd.

De acties zijn minder onschuldig en ludiek dan ze lijken. Het splijt de bevolking en Eemnes komt landelijk op een onprettige manier in het nieuws. Niet iets om trots op te zijn.

Er zijn Eemnessers die de acties steunen en er zijn Eemnessers die de acties te ver vinden gaan, ze afwijzen of er aanstoot aan nemen. De PvdA fractie maakt zich hier zorgen over.

In Eemnes is gedoogd dat de vlaggen op openbaar terrein tot 25 juli ondersteboven mochten blijven hangen en dan verwijderd zouden moeten zijn. Deze deadline is zo zacht als boter gebleken. Inwoners van Eemnes spreken hun verbazing hierover uit.

Vragen:

  1. Wat doet ons College eraan om de discussies niet nog verder te laten radicaliseren met polarisatie als gevolg?
  2. Hoe geeft het College uitvoering aan er voor álle inwoners te zijn?
  3. Hoe gaat het College voorkomen dat groepen voor- en tegenstanders tegen elkaar worden uitgespeeld?
  4. Gaat het College op korte termijn in gesprek met de boeren om af te spreken wat in Eemnes wel en niet kan?
  5. Toont het College leiderschap en hoe zorgt zij ervoor dat iedereen zich veilig en prettig kan blijven voelen in Eemnes?