Brinkhuis, cultuur- of raadhuis

14 maart 2021

Goed bezig Laren

Het bestuur van de stichting Hart van Laren (o.a. Brinkhuis)  is afgetreden. Als reden wordt opgegeven ‘de wijze van aansturing is onbevredigend en de huidige structuur en nieuwe financiële kaders van de gemeente zijn te knellend ‘. Het college van Laren beaamt dit. Zou dan niet dat college moeten aftreden? Blijkbaar niet.
De gemeente Laren is inmiddels begonnen met een onderzoek naar een andere opzet voor het Brinkhuis. De Gemeente Laren het Raadhuis aan de Eemnesserweg verkopen en misschien haar intrek nemen in Het Brinkhuis. Dat is te billijken: De reisafstand voor de burgemeester van de Kerklaan naar het huidige raadhuis is wel erg groot.

Het Brinkhuis is mooi om de hoek en van daar uit kan hij ook beter toezicht houden op de chaos op de Brink. Dat daar, zoals iemand schreef, ‘schorriemorrie in golfjes en Japanse wagentjes’ rondscheurt is natuurlijk niet acceptabel. Dat is niet ‘ons soort auto’s’.
Ook voor wethouder Calis wordt de reisafstand naar zijn vrienden bij Singer bekort. Dagelijks kan hij dan ook de kassa van het Brinkhuis controleren en wethouder Stam kan dan vanuit zijn kantoor de bomen op de Brink natellen. Volgens sommigen geen overbodige luxe. Een win-win situatie dus.

Even serieus.

In het BEL-kantoor in Eemnes is ook ruimte gereserveerd voor de besturen van Laren en Blaricum. Daar betalen ze ieder 70.000 euro per jaar voor. Dan zitten burgemeester en wethouders ook bij de ambtenaren en zijn van alle gemakken voorzien. Voor gesprekken met burgers en vergaderingen kun je desgewenst ruimte huren in het Brinkhuis. Dat kan dan ook de functie houden waar het voor bedoeld is: Een levendig dorpshuis met cultuur en educatie waar iedereen welkom is en lokale clubs ruimte kunnen huren.

Paul Streefkerk

Laren, PvdA