Café bij de haven

21 april 2021

Wordt het de Boerderij, Ark of de Schaapskooi ?

Er is een levendige discussie gaande over welk initiatief voor een nieuw café in Eemnes de kans moet krijgen. Iedereen lijkt het er wel over eens te zijn dat er een nieuw café moet komen. De sluiting van café Staal is een groot gemis. Een plek in een bestaand pand lijkt helaas nu geen optie. Daarom zal er een nieuwe plek gevonden moeten worden in de buurt van het centrum.  We zijn daarom blij dat er een aantal lokale ondernemers met ideeën zijn gekomen. De plannen zijn al uitgebreid behandeld in de lokale politiek en vele inwoners en organisaties hebben hun mening kenbaar gemaakt. Van de drie initiatieven lijkt de Boerderij geen kans te maken. Te groot, te definitief en op de verkeerde plek.

De Ark en de Schaapskooi ontlopen elkaar weinig. De plek bij de oude haven is goed. Voldoende parkeergelegenheid, niet direct bij een woning en in een buurt waar men al gewend is aan enige horeca. De buurt is niet onverdeeld gelukkig met deze plannen en verdeeld in hun voorkeur.
Bezwaar van de Ark is dat die de haven bezet, midden in het uitzicht naar de polder ligt en en dat het de activiteiten op het haventerrein hindert. De KPJ, de stichting het Skûtsje en het feest-comité hebben daar problemen mee. Die nadelen heeft de Schaapskooi niet maar je bouwt dan wel een stukje de polder in. De plannen mogen er niet toe leiden dat ook anderen in de polder denken te kunnen bouwen.

Verrijking voor Eemnes

Als de initiatieven niet levensvatbaar blijken moet er ook een mogelijkheid zijn de panden weer te verwijderen. Voor de PvdA zijn beide plannen acceptabel, maar we willen verdere uitwerking van de plannen afwachten om een goede afweging te kunnen maken. Wat ons betreft is het een voorwaarde dat het initiatief een verrijking voor Eemnes is.