Corona en Eemnes

23 maart 2020

Corona houdt Nederland in zijn greep. Uiteraard heeft deze situatie ook zijn weerslag op Eemnes. De kinderen gaan niet naar school, het Huis van Eemnes is dicht en ook alle sportactiviteiten liggen stil. Dat zijn pijnlijke maatregelen, maar het kan even niet anders.
Als burgers kunnen we niet veel anders doen dan ons aan de richtlijnen houden en voor zover mogelijk contact houden. Zeker met onze ouderen. Maar ook aan de mede Eemnessers met een niet Nederlandse achtergrond. Die moeten nu inburgeringsactiviteiten zoals het taalcafé missen.
Ook de gemeentepolitiek staat op een laag pitje. Dat wil zeggen dat alle openbare vergaderingen zijn uitgesteld. Er wordt alleen nog als het hoogst noodzakelijk is vergaderd en dan in beslotenheid. Zo gaat de raadsvergadering van 23 maart nog wel door zonder publiek onder andere vanwege de benoeming van onze nieuwe wethouder Wilma de Boer.  U kunt de vergadering volgen via: meeluisteren . Dat alles neemt niet weg dat er nog hard gewerkt wordt op het gemeentehuis. B&W en de ambtenaren zijn druk met allerlei crisismaatregelen en ook het gewone werk gaat, zij het van huis uit, door. Dat mag je ook verwachten van een dienstverlenende instelling.

De regering heeft financiële steun toegezegd aan iedereen die in de problemen komt door de Corona-crisis. Daar heeft ook de gemeente een taak in als het bijvoorbeeld aankomt op toekennen van bijstand. Bijvoorbeeld aan ZZP’ers die zonder werk komen te zitten. Eemnes kent daarnaast ook allerlei speciale regelingen voor mensen met een bescheiden inkomen. En steun bieden aan ondernemers om de werkgelegenheid in stand te houden. Wij verwachten van onze nieuwe wethouder dat die regelingen eerlijk, snel en zonder overbodige bureaucratie worden uitgevoerd.