Een brug te smal

27 juli 2022

Einde sinterklaasintocht?

De gemeente Eemnes heeft besloten om ter vervanging van het pontje over de Eemnesser vaart een brug aan te leggen. Dat is op zich een goed idee. Zo hoeft het landbouwverkeer niet meer door het centrum. Voorwaarde is wel dat de vaart bevaarbaar blijft. Daarom wordt het middendeel van de brug uitneembaar gemaakt, zodat het Eemnesser skûtsje ’s winters weer in de haven kan liggen en Sinterklaas per boot in Eemnes kan aankomen.
De geplande doorvaartbreedte van de brug is echter 4m. Herhaalde vragen aan wethouder Theo Reijn of dit breed genoeg is werden weggewuifd. Daarom zijn we zelf op onderzoek uitgegaan. Volgens de schipper van het Skûtsje is 4 meter niet genoeg. De sluis is 4,80m breed en dat zou je ook op de rest van de vaart zo moeten houden.
Ook zullen er duidelijk afspraken moeten worden gemaakt met de boeren voor het uitnemen van het brugdeel als het skûtsje er door moet.  Dat is 2x per jaar. Die afspraken zijn nog niet gemaakt. Tot slot bleek de wethouder ook niet bereid verkeersmaatregelen te nemen zodat de brug alleen voor landbouwverkeer bruikbaar is.

Ik ben niet van de details

Kortom deze wethouder van Dorpsbelang maakt er een potje van. Zoals hij zelf zegt ‘is hij niet van de details’ en dat wreekt zich nu. Je wilt niet denken dat er bewust voor een te smalle brug is gekozen. Dat zou Dorpsbelang goed uitkomen want als het Skûtsje niet in de haven kan komen vervalt er een beletsel voor de horeca-Ark. Misschien dat de opmerking van mevrouw Riemens ‘dat sinterklaas maar moet aanpassen’ daar toch op wijst.

Je zou toch verwachten dat een partij die zegt het dorpsbelang te dienen meer rekening zou houden met de historie van Eemnes en onze tradities.

Gelukkig lijkt de wethouder naar aanleiding van publicaties in de pers tot inkeer te komen. In de Gooi en Eemlander zegt hij dat er contact is met de schipper en dat er opnieuw naar het plan wordt gekeken. We houden het in de gaten.