Eemnes is geen eiland

19 juli 2022

We hebben het goed in Eemnes, maar om ons heen zijn er veel problemen: Woningnood, energiearmoede, vluchtelingen, stikstofcrisis. In Eemnes doen we wel iets aan een oplossing van sommige van die problemen. Zo vangen we Oekraïense vluchtelingen op en bouwen we ook mondjesmaat huizen voor starters. De huidige coalitie van Dorpsbelang en CDA wil echter niet meer doen. Als PvdA vinden we dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor die problemen en ons steentje moeten bijdragen daar waar wij de mogelijkheden hebben. En die mogelijkheden zijn er!

Tweede zonneveld

Waarom niet snel een tweede zonneveld? De aansluiting is geen probleem en een plek in de buurt van het knooppunt Eemnes is er en is landschappelijk aanvaardbaar. Zo dragen we ook ons steentje bij aan de regionale energie strategie (RES). Als we niets doen zal de provincie ons misschien dwingen tot iets dat we niet willen, bijvoorbeeld grote windturbines.

Bouwen voor starters en senioren

Waarom niet snel extra plannen voor woningbouw? De grond is er. Met name het perceel benoorden de Noordbuurt dat eigendom is van de gemeente. Waarom daar niet snel een plan ontwikkeld met vooral betaalbare woningen en ruimte voor alternatieve woonvormen zoals seniorenwoningen en tiny houses? Daarmee sla je twee vliegen in een klap: Huisvesting voor starters en senioren en zo nodig definitievere opvang van vluchtelingen.

Natuurvriendelijk landbouw

Waarom niet samen met de boeren een visie ontwikkelen om vooral de lokale veehouders te helpen in de omvorming van hun bedrijf naar een meer circulaire bedrijfsvoering? Zorgen voor meer grasland waar kruiden groeien in plaats van een monocultuur. Dat is aantrekkelijker voor insecten en weidevogels én gezond voor dieren. En tegengaan van vervuiling door overbemesting en pesticiden. De PvdA staat voor een toekomstbestendige levende polder waar boeren een belangrijke rol hebben.

Voorwaarts

Wat de PvdA betreft gaan we geen ‘beleidsarme’ periode in zoals Dorpsbelang en CDA in hun coalitieakkoord schrijven, maar zetten we juist de schouders er onder. Zo ben je solidair, houd je zelf de regie en voorkom je ook dat het Rijk of de provincie je dwingt tot zaken die je niet wilt.