Een winnende strategie

25 augustus 2021

Laat links het spel bepalen en niet de knikkers zijn –  Een oproep aan de leden van de Partij van de Arbeid

Beste partijgenoten,

De toekomst van de sociale politiek in Nederland. Dat staat er de komende weken op het spel. Want de strategische koers die onze partij de komende weken vaart gaat over veel meer dan over de vragen die de partij zo bezighoudt: gaan we regeren of niet, gaan we fuseren of niet? De inzet is vele malen groter.  De inzet is de vraag of links-vooruitstrevende politiek de komende jaren een factor van belang is in Den Haag en in onze steden en dorpen.

De fracties van PvdA en GroenLinks namen een wijs besluit door uit te spreken dat het samen uit en samen thuis is. Samen sterker. Maar inmiddels hebben VVD en CDA met hun veto tegen ´twee keer links´ en de absurde eis van een volledige fractiefusie links het initiatief uit handen geslagen. Rechts bepaalt de inhoudelijke inzet met het vakantiewerkje van Rutte en Kaag waarbij links mag aansluiten. Rechts vraagt comfort door samenwerking om te zetten in fusie, links mag bedenken of ze die stap wil nemen. Conclusie: we bepalen het spel niet, we zijn de knikkers die rollen. En rechts lacht in haar vuistje als links rollebollend over straat gaat aan de vooravond van een Kabinetsformatie, slechts 200 dagen voor de raadsverkiezingen.

Succesvolle politieke strategie brengt je in de positie van spelverdeler en voorkomt dat je knikker bent die weerloos naar de diepte rolt in een hoek die een ander heeft bepaald. Dat is wat er nu fout gaat. Links is niet leidend maar lijdend. De Politieke Ledenraad van zaterdag komt op het juiste moment en biedt de kans om het initiatief te hernemen – als we het juiste doen. Voor de leden ligt een belangrijke vraag op tafel: willen we rechts  nog langer dienen en ons blijvend druk maken over de knikkers óf willen we zelf het spel bepalen? Wat ons betreft stappen we in de leidende rol. Door aan de miljoenen mensen die snakken naar verandering te laten zien dat er een sociaal alternatief is doorbreken we de impasse.

Wij roepen de leden van de PvdA op: kies voor een winnende strategie. Laat je niet verleiden tot het debat over de knikkers en wijs iedere motie af die oproept om per definitie wél of per definitie juist níet te regeren. Links moet het inhoudelijke spel bepalen, bereid zijn om te verkennen en pas daarna concluderen of we de sociale politiek dienen met deelname of oppositie. Dat geldt ook voor het fusiedebat, moties die per definitie vóór of tégen fuseren pleiten dienen ons niet. We weten waar we staan, het congres gaf eerder al de opdracht om intensief samen te werken en precies dat is wat de fracties nu doen. Het debat over verdere stappen is prematuur én speelt de rechtse partijen in de kaart.

Wat helpt: stuur uw onderhandelaars op pad met een inhoudelijke opdracht die de sociale politiek aanvallend positioneert. Roep de PvdA onderhandelaars op om samen met de GroenLinks een publiek onderhandelingsdocument op te stellen. Een aanvallend alternatief dat grote problemen van deze tijd waarmee zo vele mensen worstelen op de politieke agenda zet. Een strijdbaar verhaal dat gehakt maakt van de scherpe ongelijkheid, de dringende klimaatopgave over de streep trekt, van de woningmarkt weer volkshuisvesting maakt en dat het alternatief schetst voor het gebrek aan respect voor de rechtsstaat en de democratie van de huidige regering.

Het leiderschap herpakken op de inhoud. Dat is wat er nodig is. Daarmee wordt links óf spelbepaler in een coalitie óf kiest ze zelf en met kracht de oppositierol. Leden van de Partij van de Arbeid, stuur uw onderhandelaars op pad met een opdracht: formuleer met GroenLinks een scherpe inhoudelijke inzet. Een aanvallende koers die de smaak van coalitie of oppositie bepaalt en die kleur geeft aan het publieke debat in Nederland.

Want de sociale politiek zal aanvallend zijn of niet.

Wilma de Boer Leijsma – wethouder Eemnes

en vele anderen PvdA partijgenoten