Hussen met hun neus er tussen

23 februari 2021

Vanaf volgend jaar zomer mogen er maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in van het Goois Natuurreservaat. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan. Deze maatregel is door het GNR genomen om overlast van hondenuitlaatservices te voorkomen.
Op zich is het begrijpelijk dat een natuurbeschermingsorganisatie probeert grote groepen loslopende honden te weren. Die brengen namelijk schade toe aan de natuur en veroorzaken hinder voor andere recreanten. De laatste jaren is het aantal hondenuitlaatservices (hussen) dat de honden uitlaat in de Gooise natuur fors toegenomen. Ze komen inmiddels van heide en verre omdat elders de mogelijkheden sterk zijn beperkt.
Door de nu genomen maatregel is er echter in het Gooi geen enkele mogelijkheid meer voor de hussen om hun honden uit te laten. Gemeentelijke losloopgebieden zijn er bijna niet en als ze daar heen zouden gaan levert dat weer problemen op met de omwonenden de daar zelf hun hondje uitlaten.
De hussen zijn natuurlijk commerciële bedrijven, maar ze hebben ook een matschappelijke functie. Ze maken het mensen mogelijk te werken en toch een hond te houden. Door het toegenomen thuiswerken in deze Corona-tijd neemt het gebruik van de hussen wel af. Ze hebben het om die reden al moeilijk.
De Gooise gemeenten zijn eigenaar van het GNR en eigenlijk gaan zij er dus over. Er is in de lokale politiek al de nodige discussie over geweest maar de colleges en het GNR houden vast aan deze beslissing.

Waarom zo star? Er moeten toch enkele plekken te vinden zijn waar ook hussen met grotere groepen honden mogen komen. Waarom zoals elders niet koppelen aan een (betaalde) vergunning en een eis van diplomering en een maximaal aantal honden?

Het Gooi is toch groot genoeg voor ons allemaal.