Initiatiefvoorstel PvdA – Windmolens in Eemnes

21 december 2022

PvdA Eemnes komt met initiatiefvoorstel windmolens

De PvdA Eemnes vindt dat er met meer creativiteit moet worden gekeken naar het energieprobleem in de regio, i.p.v. alleen maar te roepen wat we niet willen. “Dat windmolens niet mooi zijn en het open landschap rondom Eemnes vervuilen is heel vervelend, maar dat betekent niet dat we maar achterover kunnen blijven leunen”, licht fractievoorzitter Marcus van den Brink toe. “Daarom komt de PvdA Eemnes met een voorstel voor middelgrote windmolens op een plek, waar zo min mogelijk mensen er last van zullen hebben.”

Lege handen
De bijdragen van de gemeenten in de regio Amersfoort zijn onvoldoende om de doelstelling van de Regionale Energie Strategie (RES) te halen. Bovendien is de verdeling zon en wind onevenredig. Er is meer windenergie nodig om opstoppingen op het net te voorkomen en te verhelpen. Om die reden heeft de provincie Utrecht de gemeenten gevraagd een extra inspanning te leveren, door extra plekken voor windmolens aan te wijzen. Als de bijdragen van de gemeenten onvoldoende zijn zal de provincie zelf locaties aanwijzen. De drie mogelijke locaties bij Eemnes zijn onderzocht en alle drie afgewezen, zo is te lezen in een notitie van het College van B&W Eemnes.

Stand van zaken
In de RES-regio Amersfoort werken de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg, de provincie Utrecht, waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Stedin nauw samen. Het doel is om in 2030 minstens 0,5 TWh elektriciteit (grootschalig) op te wekken met hernieuwbare energiebronnen, zon én wind. Op papier zagen de plannen er goed uit, maar de uitvoering blijft achter. De doelstelling wordt niet gehaald indien er niet meer plannen geconcretiseerd worden.

Wind versus zon
Om de opstoppingen op het net (congestie) op te lossen is er meer windenergie nodig. Liefst in de buurt van een zonneveld. Volgens de PvdA is er op de locatie bezuiden de A1 ruimte voor enkele middelgrote windmolens. Het zicht op deze locatie wordt van meerdere kanten door bomen afgeschermd en de eventuele geluidoverlast van de windmolens wordt waarschijnlijk overschaduwd door de aanwezigheid van de snelwegen dichtbij.

Inwoners profiteren mee
De wens is om de inwoners van Eemnes te laten participeren in het project, zodat zij er ook direct profijt van hebben. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door medefinancier te worden (aandelen, lening of certificaten) of door energiecoöperatie Eemnes Energie te betrekken.

De PvdA Eemnes stelt aan de raad voor om een onderzoek uit te laten voeren naar de haalbaarheid van een bescheiden windpark zoals hier beschreven. Het voorstel zal besproken worden in de gemeenteraad.