Kernenergie lost klimaatcrisis niet op

27 mei 2021

VVD en kernenergie

In `het huis aan huis blad de Rotonde schrijft raadslid Emil Schade van de VVD in Eemnes een column die een-op-een vertaling is van het landelijke VVD-beleid voor duurzame energie. De VVD vertrouwt op een mix van zon en wind en kernenergie.  Meer subsidies voor ontwikkeling passen naadloos in het liberale standpunt. Het is een dure hypotheek op de toekomst.

Het moet sneller

Zon- en windenergie zijn betrouwbare technieken voor de opwekking van elektriciteit. Enkele conventionele centrales zijn nodig voor het geval dat er in Europa te weinig zon of wind is om aan de energievraag te voldoen. Het aandeel duurzame energie, wind op zee, wind op land, zonne-energie en aquathermie, groeit snel. Het gezaghebbende International Energy Agency (IEA) beschrijft in het recente rapport “A Roadmap for the Global Energy Sector” dat het doel, “Net zero by 2050”,  bij het huidige tempo van verduurzaming niet wordt gehaald. Het gevolg; de temperatuur op aarde stijgt verder en sneller. Europese landen hebben afspraken gemaakt om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Echter de consequenties duidelijk worden stagneert de uitvoering.

De energievraag stijgt in 2050 met 30%. Desondanks daalt het gebruik van olie en kolen voor de energieopwekking sterk. Bij de uitvoering van het klimaatakkoord dragen duurzame energiebronnen in 2050  voor ruim 60% bij aan de energiebehoefte. Gas en kerncentrales maken in 2050 nog wel deel uit van de energiemix mede omdat China de vervuilende kolencentrales drastisch afbouwt.

Kernstraling 100.000 jaar actief

Kerncentrales zijn weliswaar veilig, maar de effecten van een incident zijn ongekend groot. Dat betekent dat uitbreiding van kernenergie in een dichtbevolkte regio’s op bezwaren zal stuiten. Dat er geen oplossing voor het kernafval is vermeldt de VVD niet. Hoogradioactief afval blijft tot wel 100.000 jaar actief. In Nieuwdorp bij Borssele staat een hoogradioactief afval behandelings- en opslaggebouw (HABOG) waar 110 m3 hoogradioactief afval tijdelijk is opgeslagen. De kerncentrale van Borssele blijft langer open, daarom wordt het gebouw uitgebreid met nog eens 50m3 opslag. Een veilige definitieve opslag is nog niet gevonden.

De kosten van wind en zonenergie dalen snel. Dat geldt niet voor de kosten voor het ontwikkelen, bouwen, onderhouden en het later ontmantelen van kernenergiecentrales. Kernenergie vraagt om permanente overheidssubsidies.

Uitleg, participatie en zorgvuldigheid

Het is niet slim nog 20 of 30 jaar door te gaan met de huidige vervuilende energiebronnen totdat er kerncentrales of alternatieve technieken voorhanden zijn. Elke kilogram CO2 die vandaag wordt uitgestoten blijft immers permanent in de atmosfeer.  Het is daarom zaak snel in te zetten op bewezen technieken. Windmolens leveren veel energie. Geluidsoverlast en slagschaduw hoeven geen probleem te zijn als ze ver genoeg van de bebouwing af staan en over horizonvervuiling versus klimaatvervuiling kun je lang discussiëren. Het verantwoord plaatsen van windmolens op land is te verdedigen. Uitleg, inspraak en zorgvuldigheid zijn sleutels voor succes.  Dat geldt ook voor zonneweiden

Als er in de toekomst betere alternatieve opwekkingsmethoden worden gevonden kunnen windmolens en zonnevelden weer verdwijnen. Dat is de normale cyclus van innovatie.