Met zon alleen redden we het niet

22 september 2022

De urgentie van de Klimaatdoelen hoeft na een zomer met overstromingen, droogte en bosbranden niet meer uitgelegd te worden. Om nog maar te zwijgen van de torenhoge energieprijzen!

Met zon-op-dak gaat het goed, maar de netcongestie (verstopping op het elektriciteitsnet) steekt daar een stokje voor. Veel grotere projecten kunnen  niet doorgaan. Behalve in Eemnes! Daar hebben we een unieke kans om een 2e zonneveld aan te leggen, omdat bij de aansluiting van het 1e veld al rekening met uitbreiding is gehouden. Doen dus! Helemaal als dit met 50% lokaal eigendom kan, want zien we als gemeente ook nog wat van de investering.

De huidige coalitie wil echter wachten … Waarop? Op ontwikkelingen als ultradiepe geothermie – waarvan al aangetoond is dat dit in Eemnes weinig kansrijk is? Of op andere technologische ontwikkelingen? De tijd raakt echter op, we kunnen ons echter niet meer veroorloven om langer te treuzelen met de energietransitie.

Met zon alleen gaan we het niet redden. De verhouding zon en wind is scheef en daardoor ontstaat en onzekere levering van elektriciteit. Meer windenergie zorgt voor een betere verdeling en betere benutting van het elektriciteitsnet. Hoe lelijk we windmolens ook vinden, we komen er niet zonder turbines. Als de gemeente niet zelf een locatie kan aanwijzen , zal de provincie dat voor ons doen. Willen we dat?

Het wordt dus hoog tijd dat de raad samen met inwoners gaat bespreken wat er wél kan in Eemnes! Alleen zeggen wat er niet kan en verder treuzelen is geen verstandige strategie. Wij zijn benieuwd wanneer de eerste gesprekken daarover worden gehouden.