PvdA wint in Eemnes maar verliest in Laren en Blaricum

30 maart 2018

Nu de kruitdampen van de verkiezingen zijn opgetrokken is het tijd om voorzichtig de balans op te maken. We kunnen hier bijzonder kort over zijn. We hebben gewonnen maar ook zeker verloren. In Eemnes hebben we een extra zetel verovert maar in Laren en Blaricum hebben we de raadzaal niet gehaald.

Wilma en haar team hebben de afgelopen jaren met inbreng van onze wethouder Sven veel goede dingen gedaan. Blijkbaar is men dat in Eemnes niet vergeten. De kans op een nieuw college met de PvdA is dan ook groot. Een bijzonder groot compliment is hiervoor op zijn plaats!

Waarom dan niet in Blaricum en Laren, is er geen plaats voor de PvdA in deze dorpen? Laren is duidelijk het slachtoffer geworden van de opkomst van Groen Links. Veel PvdA stemmers zijn naar de partij van deze ex PvdA’er toegetrokken met als resultaat dat ze beide geen zetel hebben. Dit is met name vervelend omdat we de afgelopen maanden juist met Groen Links hebben gesproken over samenwerking. In Blaricum hebben bij de landelijke verkiezingen in 2017 veel mensen op de PvdA gestemd. Vertaald naar de raad in Blaricum zou dit bijna drie zetels opgeleverd hebben. Dan lijkt er een sociaal democratische voedingsbodem te zijn. Toch stemt men lokaal blijkbaar niet op de PvdA. De vraag is waarom?? Onze inwoners hebben dan wellicht meer vertrouwen in een lokale partij.

Lokale partijen  zijn er echter vooral gericht op plaatselijke thema’s: moet er in deze gemeente een rondweg komen, is er behoefte aan een nieuwe parkeergarage, zijn de gemeentelijke heffingen niet te hoog? Maar lokale partijen ontstaan ook vaak uit een afkeer van de landelijke politiek, van de ‘hoge heren in Den Haag’ die lak hebben aan ‘de gewone mensen’ en er alleen maar op uit zijn om hun zakken te vullen en elkaar de baantjes toe te schuiven. Dergelijke populistische overwegingen drijven heel wat kiezers in de armen van een plaatselijke politieke groepering. Dit betekent dus in feite dat het populisme terrein wint, ook in het Gooi. De overwinningen van al die lijsten zoals Dorpsbelangen, Gemeentebelangen, Hart voor en hoe ze verder mogen heten, is voor politici als Geert Wilders en Thierry Baudet een positief signaal, ook al hebben ze er zelf niet direct profijt van. Bovendien zorgt de toename van lokale partijen voor verdere versnippering van het politieke landschap, waardoor het efficiënt besturen van de gemeenten nog moeilijker wordt. Het gevolg zal zijn: nóg meer ontevredenheid en nóg meer populisme.

Dit speelt de voorstanders van een fusie in onze regio in de kaart, versnippering, vriendjespolitiek op lokaal niveau en het verkwisten van gemeenschapsgeld is dus ondergeschikt aan de namen op de lijst van de lokale partij. De PvdA BEL gaat op korte termijn onderzoeken waarom onze leden en sympathisanten ons in de steek hebben gelaten bij deze gemeenteraadsverkiezingen. We hebben een goede campagne gehad en zijn zelfs op de beeldbuis verschenen. Er zijn genoeg aanknopingspunten om door te gaan maar we willen wel weten hoe we het beter kunnen doen.

Wordt vervolgd.

Erick van de Wouw