Reactie op het coalitieprogramma DB/CDA

3 mei 2022

We hebben samen met Dorpsbelang de afgelopen zes jaar veel bereikt.

Het Huis van Eemnes, Impuls, de nieuwe Zuidbuurt, Jeugd en Gezinsteam, hulp voor mensen die het moeilijk hebben, de opvang van vluchtelingen en statushouders, een gematigde en gestage groei van woningen, enzovoort. We zijn dan ook verheugd dat we in het coalitieakkoord van DB/CDA veel van ons eigen beleid terug vinden. Bij aandachtiger lezen roept het programma toch wel de nodige vragen op. Bij veel mooie voornemens wordt niet vermeld hoe deze uitgevoerd zullen worden.

  • Er wordt sterk ingezet op betere communicatie en participatie van de burgers. Dat is een mooie gedachte en De gedachte van een ‘tussenmarkt’ waarbij burgers tussentijds hun oordeel over de politiek kunnen vellen en het idee om aan te sluiten bij het onderwijs spreken ons aan. Maar waarom is dan de kans gemist om ook andere partijen te vragen voor ideeën voor dit coalitieprogramma zoals ook in andere gemeenten gebeurt? Ook horen we graag hoe de communicatie met de burgers dan verbeterd moet worden.
  • Op het gebied verkeer wordt het realiseren van de brug over de Vaart genoemd. Daar waren en zijn wij een groot voorstander van. Het doortrekken van de Zuidersingel naar de Eikenlaan wordt als een soort Haarlemmer olie gepresenteerd, maar wat wordt bedoeld met realisatie ‘binnen afzienbare termijn’?
  • Ook bij de groene leefomgeving zien we mooie voornemens, maar we vinden minimaal 25 bomen er bij niet erg ambitieus. Die worden zo ie zo al toegevoegd bij de nieuwbouw in de Zuidbuurt. Zou een Tiny Forest niet meer zoden aan de dijk zetten? Hoe denkt het college daar over? Misschien is daar plaats voor het klim en klauterbos. Dat zien we niet terug in de plannen terwijl dit idee bij motie is aangenomen.
  • Er wordt gezegd dat het centrum rond de Minnehof en Braadkamp een ‘impuls’ zal krijgen. Concreter dan dat wordt het echter niet. Ik raad het nieuwe college aan om het centrumplan uit ons verkiezingsprogrammaprogramma als uitgangspunt te nemen. Eemnes verdient een dorpshart!
  • Bij duurzaamheid zien wij geen ambities die passen bij dit urgente probleem. Geen woord over de transitievisie warmte en de RES 2. Er lijkt een halfslachtig compromis gevonden tussen Dorpsbelang en het CDA over het tweede zonneveld. Boringen voor Geothermie afwachten. Maar wat zijn dat voor boringen en komen die er wel?
    Geen woord over de coöperatie Eemnes Energie. Hoe kijkt het college daar tegenaan?
  • Het college zegt ‘tegemoet te komen aan de grote woningbehoefte’. Er wordt echter geen enkele nieuw plan geïnitieerd. Alle genoemde locaties zijn al langer in beeld en de Hilt, HSS en Zuidpolder zijn al in ontwikkeling. Niets nieuws of extra dus. Sterker nog, om aan de door het CDA beloofde 400 woningen te komen worden gemakshalve een aantal onzekere plannen meegeteld. Wat is er overigens over van het enthousiasme van het CDA voor tiny houses, collectief particulier opdrachtgeverschap, het plan de ‘Grutterij’ en ‘Plan Noord’. Dat laatste plan staat zelfs prominent op hun website. Zij het dan met het ontwerp van de PvdA. Te vrezen valt dat het nieuwe college veel woningzoekenden gaat teleurstellen.
  • Een nobel streven in het programma is om 70% van de sociale huurwoningen aan Eemnessers toe te wijzen. Hoe wil het college dat realiseren ondanks allerlei wettelijke beperkingen? En hoe gaat ze dat doen bij koopwoningen? Willen we dan niet dat politiemensen, leerkrachten, ambtenaren en verplegers die ons dienen hier ook kunnen wonen? Bestaat niet meer dan de helft van de gemeenteraad uit mensen die hier ook niet geboren en getogen zijn, maar zich nu wel Eemnesser voelen?
  • De afgelopen periode is door onze wethouder ingezet op preventie in het sociaal domein. Dat zou op termijn ook een besparing moeten opleveren maar de kost gaat voor de baat uit. Ondanks de goede voornemens lijkt het coalitieprogramma nu vooral gericht op besparing. Het is o.i. de vraag of dat de kwaliteit van de zorg ten goede komt. De genoemde inkomenstoets voor de Wmo-zorg is een goede zaak, maar het is de vraag of dat wettelijk zal kunnen.
    Weinig woorden over armoedebeleid terwijl dat gezien de huidige situatie van inflatie en hoge energietarieven toch een actueel thema zou moeten zijn.
  • De paragraaf Sport, cultuur en vrije tijd is wel erg mager. Geen woord over kunst en cultuur terwijl dat toch ook belangrijke bindende factor is. Denk aan het drukbezochte Rondje Cultuur. Ook geen woord over het Huis van Eemnes, maar ik begrijp dat dat voor DorpsBelang geen fijn onderwerp is.
    De wens voor een horecagelegenheid in het centrum of bij de haven wordt weer genoemd. Gaan we die discussie weer opnieuw voeren? Welke optie kan dan op de steun van de coalitie rekenen?
  • Bij ‘opgroeien in Eemnes’ zien we (gelukkig) een continuering van het huidige beleid, maar geen nieuwe initiatieven. Er is sprake van ‘preventieve acties. Welke acties heeft de coalitie in gedachten naast de reeds ingevoerde maatregelen om pleeg- en buurtgezinnen te werven?
  • Ook bij het hoofdstuk financiën zien we weinig creativiteit. De somberheid overheerst onder dat er naar oplossingen is gezocht.

Samenvattend:

Mooie woorden, veel ‘wat’ maar niet ‘hoe’. Weinig concreets en helemaal geen nieuwe ideeën. De enige concrete punten die we hebben gevonden zijn 25 bomen er bij en op de Laarderweg borden er bij en de punaises weg.
Het woord ‘vertrouwd’ in de titel van het stuk kennen we  uit het verkiezingsprogramma van DorpsBelang. Klinkt mooi maar doet vrezen dat er geen ruimte is voor innovatie en ambities. Van het programma van het CDA vinden we eigenlijk nauwelijks iets terug. Blijkbaar trok het pluche zo hard dat de eigen standpunten maar overboord zijn gegooid. Desondanks zullen we als PvdA vanuit de oppositie constructief blijven meewerken aan het bestuur van Eemnes zoals u dat van ons gewend bent. Dat zullen we doen door het college te steunen waar hun plannen aansluiten bij onze standpunten. Waar dat niet zo is zullen we proberen via moties en initiatiefvoorstellen onze visie voor een sociaal en groen Eemnes te realiseren.

Marcus van den Brink – 2 mei 2022