Van Stikstofcrisis naar Coronacrisis

31 mei 2020

Wilma de Boer-Leijsma nam op 27 mei afscheid van de Provinciale Staten van Utrecht. Na de verkiezingen van maart 2019 werd zij daar lid van de PvdA-fractie en kreeg de, zo door haar geambieerde, portefeuille Natuur en Landbouw onder haar hoede. Ook bodem, water, gezonde leefomgeving, faunabeheer en dierenwelzijn horen daarbij.

In het voorjaar van 2019 ontstond de stikstofcrisis toen de vergunningsaanvragen van honderden bouwprojecten werden stilgelegd door een uitspraak van de Raad van State over de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Het ging vooral om te veel neerslag van stikstof in de Natura-2000 gebieden.

Voor de PvdA was dit aanleiding een werkgroep Voedselzekerheid op te richten en het Utrechtse statenlid Wilma de Boer begon aan een Voedselplan voor de Provincie Utrecht. Voor de troepen uit presenteerde zij dit plan aan haar collega statenleden en ontketende daarmee een discussie over de voedselproductie in de provincie Utrecht. Hoe willen we onze provincie inrichten en wat kan waar? Willen we bijvoorbeeld nog agrarische bedrijven toestaan in gebieden met bodemdaling? Willen we het waterpeil in de provincie aanpassen aan de functie van het grondgebruik of kiezen we voortaan voor functie volgt peil?

“Ik heb enorm veel geleerd van mijn jaar in de Provinciale Staten in Utrecht en kijk er met veel plezier op terug”, vertelt Wilma. “Eerlijk gezegd voelt het hier bij de gemeente Eemnes wel weer als thuiskomen en ook hier viel ik alweer meteen in een crisis: de coronacrisis.” Met volksgezondheid in haar portefeuille als wethouder van Eemnes, kan Wilma dan ook  meteen weer energiek aan de slag, zoals we dat van haar gewend zijn!