Vertrouwen hersteld

29 oktober 2019

DorpsBelang stort Eemnes in een crisis,’ kopte de Gooi en Eemlander op 17 oktober. Wethouders hadden er geen zin meer in en verklaarden zich demissionair. Het was een fraai, of zo u wilt, een slecht voorbeeld van een opbouwend conflict. Een tragisch bedrijfsongeval.

Win-Win

In het begin schuiven coalitiepartijen hun verschillen onder het tapijt. Maar na verloop van tijd ontstaan er kleine scheurtjes en irritaties. Oude wonden zijn nog niet helemaal geheeld. Er wordt minder goed naar elkaar geluisterd, stille verwijten worden gemaakt.  Archieven worden uitgeplozen, details worden belangrijker dan de richting. Spanningen nemen toe. Het win-win gevoel maakt plaats voor een koud conflict.

Win-lose

Als een koud conflict dreigt te escaleren worden alternatieven verkend en vragen gesteld. Wie gooit de handdoek in de ring? Is er een plan B? Wiens kop moet rollen? Harde woorden vallen. In zo’n situatie gaat één partij verliezen en als het nog verder escaleert misschien wel allebei.

Het belang van Eemnes

Spanningen tussen raadsleden en wethouders van de coalitie zijn niet in het belang van Eemnes. In het coalitieakkoord staat: “Eemnes is een groene gemeente waar zorg voor elkaar en zorg voor duurzaamheid en klimaat richting geven aan het beleid.” De PvdA wil dat mensen met een kleine portemonnee mee kunnen doen. We willen dat starters een betaalbare woning kunnen vinden. We willen dat het Huis van Eemnes het trotse middelpunt wordt voor cultuur, educatie en sport. Daarom is niemand gebaat bij een lose-lose scenario. De politiek niet en onze inwoners nog minder.

Resultaat

Op inhoud realiseert de PvdA tot haar doelen.  Het beleid zoals dat nu in de steigers staat willen we graag uitvoeren. Daarom heeft de PvdA ingezet op de-escalatie en herstel van het vertrouwen tussen raadsleden en college. Er zijn stevige gesprekken gevoerd, zowel intern als de coalitiepartner en de wethouders. Dat waren geen gemakkelijke gesprekken. Irritaties zijn uitgesproken en afspraken zijn gemaakt om herhaling te voorkomen. Het is de PvdA veel aan gelegen om het coalitieprogramma uit te voeren. Daar hebben we voor getekend, staan we voor.

Martin Overbeeke, PvdA