Woonbehoefteonderzoek Eemnes

2 maart 2021

Onderzoek

De gemeente heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de behoefte aan woningen in Eemnes. Enerzijds is onderzocht hoeveel woningen nodig zijn in de komende jaren, anderzijds wat voor soort woningen dat moeten zijn. De inwoners van Eemnes zijn geraadpleegd en er is gekeken naar de het gewenste aantal inwoners om de voorzieningen op peil te houden. Denk aan de winkels, de scholen en de verenigingen. De conclusie is dat er de komende jaren nog flink wat huizen nodig zijn, vooral betaalbare huur- en koopwoningen en appartementen voor senioren.

De afgelopen jaren is er in Eemnes gestaag doorgebouwd. In de periode 2020-2024 worden er gemiddeld 60 huizen per jaar opgeleverd. De PvdA is er samen met Dorpsbelang Eemnes in geslaagd de focus op duurdere woningen enigszins om te buigen naar huur en betaalbaar. Wat ons betreft had het nog wat meer gemogen maar dit was het beste dat er in de onderhandelingen met de bouwers nu uit te halen was, nadat het vorige college juist meer duurdere woningen liet bouwen. Binnenkort wordt gestart met de bouw op het terrein van de Hink Stap Sprong en de Hilt. Ook daar ligt wat de PvdA betreft de focus op betaalbare woningen.

Anders bouwen

De ‘Gooi en Eemlander’ kopte onlangs naar aanleiding van dit onderzoek: ‘Plannen Eemnes sporen niet met vraag’. Dat klopt niet helemaal. Er is in Eemnes een overdaad aan eengezinswoningen. Zeker op termijn wordt de behoefte aan aangepaste huizen en appartementen voor senioren groot. Daarom willen de PvdA er nu al werk van maken. Zo bevorder je de doorstroming en komen er huizen vrij voor gezinnen. Uiteraard moet je dan geen dure luxe appartementen bouwen maar betaalbare huizen en appartementen. Ook moet er ruimte zijn voor creatieve woonvormen. Denk aan Tiny Houses en een ‘Knarrenhof’ en bijvoorbeeld aan het splitsen van eengezinswoningen. Wat ons betreft mag er onderzocht worden of er in het centrum niet een plek is te vinden voor een wat groter wooncomplex voor senioren. Zo nodig met verzorging aan huis, zodat je in Eemnes in de vertrouwde omgeving dicht bij de voorzieningen oud kunt worden.

Woningtekort

Het nationale woningtekort is opgelopen tot ruim 300.000 woningen. De druk van buitenaf op Eemnes om meer te bouwen zal daarom toenemen. Om aan die druk tegemoet te komen en te voldoen aan de behoefte in Eemnes mag het bouwtempo nog wel iets omhoog. We vinden echter niet dat je moet proberen het woningtekort in de Randstad in Eemnes op te lossen.

Ons motto is: Gevarieerd en betaalbaar bouwen, primair voor de eigen behoefte. Aandacht voor senioren en starters en het bevorderen van de doorstroming. Zo blijft Eemnes een levendige gemeenschap voor iedereen.