Plan Noord

De gemeente Eemnes heeft direct ten noorden van de Noordbuurt een perceel weiland van circa 8 hectare in eigendom.

Plan Noord

Eemnes breidt uit en dat is goed! De PvdA is voor groei die onze gemeente aan kan en voor woningen voor alle doelgroepen door elkaar, met nadruk op woningen voor mensen met een krappe portemonnee. De nieuwe Zuidbuurt is een prachtige wijk met veel, vaak royale,  woningen en mooi groen in de wijk. De woningen zijn wel vrij traditioneel: eengezinswoningen en wat appartementen. De PvdA zou ook graag meer betaalbare innovatieve woonvormen en speciale doelgroep-woningen aan Eemnes willen toevoegen.

De gemeente Eemnes heeft direct ten noorden van de Noordbuurt een perceel weiland van circa 8 hectare in eigendom. De rand van de bebouwde NoordBuurt is nu ‘hard’. Vanuit het noorden zijn  de huizen duidelijk storend  zichtbaar over de polder.
Op lange termijn is hier woningbouw gepland, maar voorlopig wordt er aan de zuidkant gebouwd waar zeker voor de komende 10 jaar ruimte is bij het huidige tempo.

Om een extra inhaalslag op het gebied van woningbouw te maken stellen we als PvdA voor genoemd  perceel aan de noordzijde grotendeels voor woningen te benutten, maar wel anders dan in de Zuidbuurt. Dus geen grote eengezinswoningen maar vooral bescheiden betaalbare huizen voor starters en senioren.
Wat ons betreft moet deze strook een voorlopige natuurlijke en groene afronding van de Noordbuurt worden. Dus bouwen met een focus op groen en duurzaamheid en ruimte voor natuur en recreatie. We denken bijvoorbeeld aan seniorenwoningen in de vorm van een Knarrenhof. Dat kan hier nog op een plek die op acceptabele afstand van het Huis van Eemnes en de Minnehof ligt. Ook is hier ruimte voor een zorgcomplex.

Er moet ook ruimte zijn voor alternatieve bouwvormen, zelfbouw en tiny houses. Door anders dan in de Zuidbuurt niet traditioneel te bouwen, maar bijvoorbeeld met prefab kunnen we de prijzen van de huizen ook laag houden. Het kan een echte energie neutrale buurt worden, met bijvoorbeeld een buurtbatterij voor energieopslag. Om de woningen betaalbaar te houden zou ook eens gekeken kunnen worden of erfpacht daar geen oplossing voor is. Zo kunnen ook meer mensen vanuit een huurwoning doorstromen naar een koophuis.

Tegen de A27 zal geen woningbouw mogelijk zijn. De overblijvende groenzone langs de A27 zou als omheind hondenuitlaatterrein benut kunnen worden, of misschien is hier een plek voor een nieuw tennispark. Een groene zone moet gehandhaafd blijven tussen de huidige bebouwing aan de Meentweg en de nieuwbouw. Het hele gebied moet een groene overgang vormen naar de weilanden van de Noordpolder te veen. Er moet ruimte blijven voor recreatie en natuur. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad langs de rand, een paddenpoel, slootjes, knotwilgen een vogelbosje, etc.

Omdat de gemeente eigenaar is, het om een beperkt aantal huizen gaat en het gebied direct aansluit aan de bestaande Noordbuurt, zullen de noodzakelijke investeringen in grond, wegen en voorzieningen beperkt zijn. Het plan zal zich dan ook zelf kunnen financieren.
Het totale gebied is 70m breed en 950m lang.
Aan de westzijde kun je niet bouwen vanwege de A27. Aan de oostzijde moet je ruimte houden tot de bebouwing langs de dijk. Het bebouwbare plangebied is 70 x 800 m = 5,6 ha. Bij een woningdichtheid van 25 per ha kom je dan op een programma van circa 120 woningen.

update 24-07-2023